Selasa, 23 September 2008

Yusri Mokhtar 1971-2007

Pada tahun ini genap setahun pemergian seorang pemain Iman FC dan Nakhoda FC ker rahmatullah. Di bulan ramadhan ini penulis teringat akan beliau memandangkan allahyarham pergi dalam bulan Syawal yang mulia ini. Beliau merupakan permain yang serba boleh.

Diawal pembabitan beliau dalam arena bola sepak sekitar tahun 1980, beliau merupakan seorang penjaga gol yang berbakat. Cuma apabila meningkat dewasa beliau menukar kearah posisi serangan. Bakat beliau dikesan oleh Sekolah Rendah Selayang Baru dan dijadikan pemain sekolah. Beliau memenangi beberapa kejohanan daerah gombak pada masa itu.
Selepas itu beliau meneruskan kerjaya bola sepak keperingkat lebih tinggi dengan bermain dalam liga KL dan Selangor. Beliau merupa pemain KWSP di mana tempat beliau bertugas dan menjadi jurulatih di akhir-akhir karier beliau dan juga merupakan kapten Iman FC.

Di peringkat kg. pula beliau banyak membantu menaikan nama kg. Kg Nakhoda di masa beliau memenangi Liga Gombak sebanyak 3 kali, naib johan 2 kai dan johan Piala FA sekali. Beliau merupakan seorang yang serius apabila dipadang. Ini menjadikan beliau disegani oleh rakan dan lawan. Beliau banyak membantu menaikan pemain-pemain muda dengan motivasi beliau.

Kehilangan beliau begitu dirasai oleh semua rakan-rakan seperjuangan. Bagi pihak pengurusan Iman FC mengucap takziah pada keluarga beliau dan semoga beliau ditempatkan disisiNya.

AL-FATIHAH
Posted by Picasa